Neem stimulantia op een vaste tijd, zodat je ze minder snel vergeet. Je kunt de stimulantia het beste op een vaste tijd innemen wanneer je dag begint. Dit is handig wanneer je overdag taken of activiteiten verricht, waarbij je je moet concentreren, op school, op je werk of thuis. Het is de bedoeling dat de medicatie is uitgewerkt voor je gaat slapen, dus je slikt ze niet ‘s avonds of voor de nacht. Je kunt ervoor kiezen om tijdens het sporten geen stimulantia te gebruiken. Zo voorkom je dat je dan een opgejaagd gevoel en een hoge hartslag krijgt. Er zijn ook mensen die er juist voor kiezen om wel stimulantia tijdens het sporten te gebruiken om zo hun concentratie te verbeteren.

Samen met je arts ga je op zoek naar de dosering die voor jou het beste werkt. Na een voorzichtig begin bouwt de arts de dosis langzaam op totdat je een optimaal resultaat hebt. Dat is een dosis die én goed werkt én geen of weinig bijwerkingen heeft. 

Als je meerdere keren per dag stimulantia slikt, kunnen de doseringen door de dag heen verschillen. Op rustige dagen, bijvoorbeeld in het weekend of in een vakantie, kun je besluiten om helemaal geen medicijnen te slikken. Maar ook dat verschilt van persoon tot persoon.

Heb je geen bijwerkingen? Dan kun je de medicijnen blijven gebruiken zolang je ze nodig hebt.

Mensen met AD(H)D hebben meer kans op ongelukken. Stimulantia verlagen die kans.

Je mag met methylfenidaat autorijden zolang je je houdt aan de voorgeschreven dosering. Dus je mag niet zonder overleg met je arts meer slikken dan de arts heeft voorgeschreven!

Dexamfetamine is officieel verboden in het verkeer. Maar als je AD(H)D hebt zorgt het voor een betere concentratie bij het autorijden. Als je wordt aangehouden (wat doorgaans alleen gebeurt bij politiecontrole na een feest of bij verdacht rijgedrag) heb je een probleem: de speekseltest die je moet doen laat zien dat je dexamfetamine gebruikt hebt. De rechter zal de situatie daarna beoordelen, dus kijken of je inderdaad je medicatie volgens het voorschrift van je arts gebruikt. Het is te hopen dat deze situatie verbetert voor mensen met AD(H)D die deze medicatie gebruiken. 

Het is verstandig om als je net begint met slikken of direct na een verhoging van de dosis de eerste paar dagen niet auto te rijden. Ga daarna goed bij jezelf na of je bijwerkingen hebt die je rijvaardigheid verslechteren.

Als je AD(H)D hebt en je rijbewijs wil halen moet je dat melden aan het CBR. Klik hier voor meer informatie.

Ben je nog nooit verslaafd geweest en komen er geen verslavingen in je familie voor? Dan is er weinig kans dat je verslaafd raakt aan stimulantia. Je moet ze natuurlijk wel innemen op de manier die je met je arts hebt afgesproken. Denk je dat je geneigd bent om verslaafd te raken? Dan kun je dat het beste bespreken met je arts. Die houdt daar rekening mee bij het kiezen van het medicijn. In de praktijk betekent dat meestal meteen starten met de langwerkende vorm van stimulantia en dus niet met de kortwerkende. Omdat het medicijn langzamer in je lichaam vrijkomt, heb je minder kans dat je verslaafd raakt.

Denk je dat je een verslaving aan het ontwikkelen bent? Neem contact op met je arts. Je kunt dan een ‘niet-stimulerend’ medicijn proberen.

Stimulantia kunnen in zeldzame gevallen psychoses veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen. Zie hier.

Je kunt onder meer gratis en anoniem hulp en advies vragen bij een professionele hulpverlener van MIND Korrelatie. Ga naar www.mindkorrelatie.nl voor meer informatie.