Samen met je behandelaar ga je op zoek naar het juiste middel voor jouw AD(H)D. Daarbij wil de behandelaar weten hoe je dagelijks leven eruit ziet. En natuurlijk ook welke symptomen je hebt.

De direct werkende medicijnen – de stimulantia – zijn meestal eerste keus. Belangrijk is hoe lang ze werken. Bijvoorbeeld: het kortwerkende medicijn methylfenidaat werkt ongeveer 4 uur. Daardoor moet je het meerdere keren op een dag innemen. Dexamfetamine werkt 4 tot 6 uur. Lisdexamfetamine werkt langer: 6-11 uur. Van het langwerkende methylfenidaat zijn meerdere merken beschikbaar waarbij de werkingsduur verschilt tussen de 8 en 12 uur. 

Maar uiteindelijk verschilt de werkingsduur van persoon tot persoon. Dus moet je samen met je behandelaar zoeken naar wat voor jou de beste dosering en werkingsduur zijn. De langwerkende medicijnen zijn vaak handig omdat veel mensen met AD(H)D vergeetachtig zijn. Daardoor is het lastig om er meerdere keren per dag aan te denken dat je je medicijnen in moet nemen. 

Hebben de stimulantia te weinig effect of heb je last van bijwerkingen dan kunnen jullie kiezen voor een ‘niet-stimulerend’ medicijn.